Viitorul Albesti - Pro Sport 0-2

Viitorul Albești – Pro Sport Vârfu Câmpului, scor 0-2: Cel mai greu meci, cea mai frumoasă victorie!

Botoșani. Duminică, 22 octombrie 2023 (d.H.). Soarele se pregătește să strălucească pe bolta senină, ca un glob de aur (metaforă de clasa a III-a).
7 A.M.
– Ciprian, hai, te aștept în față!
– Cioacă, nu-i cam dimineață?
– Hai, că mergem la biserică!
– UNDE???

Ciocuță nu a avut somn în noaptea premergătoare derby-ului de la Albești. Nici nu se luminase bine de zi când a ieșit din casă, punând cap compasul pe locuința antrenorului principal de la Pro Sport, Ciprian Dobincă.

S-au aprins lumânările de rigoare – morți, vii și victorie – ei și trei băbuțe fiind primii enoriași prezenți la biserică, în zi de Sfântă Sărbătoare și Derby.
Și cum până la Albești ai vreo 80 și ceva de kilometri dus-întors, oprirea următoare a fost la stația de carburant. Însă, ce s-a întâmplat acolo, dar și pe drumul spre Albești, l-au făcut pe Ciprian să exclame: ”Astea-s semne rele, co..e”!

Mai întâi 5 litri de motorină, în loc de benzină (sau viceversa, dar dazîn metăr), care au dus inevitabil la un plin, pentru a anula ”intervenția” nedorită a combustibilului care nu trebuia pus în rezervor.

Apoi, în drumul spre Albești, un porumbel luat pe parbriz. Moartea rapidă a înaripatei și sperietura trasă de cei din mașină, l-au determinat pe Cip Dobincă să repete, mai aspru: ”ASTEA-S SEMNE RELE, CO..E!!!!”.

Dar nimic nu se pune cu o rugăciune spusă la timp și o lumânare aprinsă tactic! 

La Albești, frenezie maximă. Parcarea, de altfel generoasă a Comunalului, full ! În tribune și pe dealul ce mărginea terenul, oameni la greu, parcă ”vorbiți” între ei. În stânga tribunei, suporterii gazdelor, în dreapta un detașament important de fani ai echipei din Vârfu, veniți să-i susțină pe ”ai noștri” în cel mai dificil și important meci al sezonului. ”Pi centru” o gașcă de băieți veseli din Botoșani, pregătiți să vadă un meci bun. Peste tot, doze de bere, sticle de un litru pline cu ”apă dură” și veselie la greu. Și vreme excelentă, mai degrabă de primăvară spre vară, decât de final de octombrie.

Frumos gestul gazdelor dinaintea fluierului de start. Au fost premiați, de către președintele Albeștiului, domnul Brașoveanu, câțiva dintre cei mai importanți foști jucători ai Viitorului, distincții fiindu-le acordate și băieților noștri Gabi Chițanu, președintele de la Vârfu și Octavian Faier, vice-președintele. Adică lui Ciocuță.

MECIUL!

Același președinte al gazdelor, domnul Brașoveanu, a spus în interviul acordat Echipei Super 12 săptămâna trecută, că va fi un meci între două echipe cu propriile puncte forte. Gazdele cu tinerețea, oaspeții cu experiența. Și a avut mare dreptate.

Da, în start, Viitorul a părut mai dinamică, cu șarje interesante și uneori periculoase pe flancuri. Nu au lipsit momentele în care am tremurat pentru Taz, și de această dată foarte bun între buturi.

Dar una peste alta, sincer să fiu, nu cred că cei de la Albești ne-ar fi putut învinge duminică. Pentru că exact experiența de care vorbea oficialul gazdelor a făcut diferența.

Otro și colegii săi au fost foarte siguri în apărare, aici câteva laude fiind îndreptate și către Ionuț Matei, fără greșeală în cele aproximativ 30 de minute jucate după pauză. Mara a coordonat jocul la mijloc, aducând mult calm în evoluția echipei. Deși venit după o operație, Cosmin Matei și-a făcut datoria și a marcat golul izbăvitor, de 2-0, celebrat în stil ”aeroplan”, după ce Grumi și-a arătat clasa și (din nou) experiența, la golul de 1-0. Putea fi 2-1, gazdele având o ”transversală” care a adus, apoi, mingea pe linia porții, dar și 3-0, Vârfu trecând identic pe lângă majorarea scorului.

Dar a rămas 2-0, o victorie muncită, așa cum au spus-o și băieții la cheful meritat de după meci, dar incontestabilă din punctul de vedere al subsemnatului. Pentru că tot stresul și încărcătura premergătoare derby-ului, au fost excelent manageriate, de antrenor și echipă, iar în timpul confruntării au fost promovate la statutul de tactică de meci. Nu pe stil ”focu’ la ei”, ci înțelept, cu răbdare. Totul pentru cele 3 puncte.

Două vorbe scurte despre arbitrul delegat, Andrei Baciu, central din lotul ligii secunde. Băieții, și merg pe mâna lor că știu mai mult fotbal, au spus că arbitrajul a fost unul corect. Eu aș spune că s-au acordat cam multe galbene, iar în alte una, două faze, când cartonașul chiar se impunea, acesta nu a mai ieșit din buzunar. Mi s-a părut că Baciu a încercat mai mult decât era necesar să țină meciul sub control, deși cele două formații au evoluat cât se poate de fair-play, pe tot parcursul celor 90 de minute.

Dar chiar nu mai contează! Vârfu a bătut cu 2-0, s-a distanțat de Viitorul Albești, a doua clasă, la 3 puncte, iar distanța față de ultima treaptă a podiumului a crescut tot la 3 puncte, după ce Tudora nu a reușit decât o remiză la 1, pe teren propriu, cu Șendriceniul. Atenție, însă, cu trupa din Șendriceni avem meci duminică, 29 octombrie, pe teren propriu.

Au evoluat formațiile: 

VIITORUL ALBESTI : Brașoveanu – Florea, Hritcu, Baltariu, Melinte, Bosinceanu, Dorotaru, Ene, Paliciuc, Galan, Palalaie

PROSPORT VARFU CAMPULUI: Cojocaru – Ghibea, Cososchi, Otrocol, Ciornea, Boscu, Amarinei, Orășanu, Tarnauceanu , Grumezescu, Matei C.
Au mai jucat pentru Vârfu: Pălimaru, Matei I., Cuzuban, Dumitriu I., Dumitraș O.

Vezi GALERIA FOTO