Pro Sport - ACS USV Iași: Înfrângere cu 1-2 în prima manșă a barajul de promovare în Liga a III-a

Pro Sport – ACS USV Iași: Înfrângere cu 1-2 în prima manșă a barajul de promovare în Liga a III-a

Pro Sport – ACS USV Iași

”La 16:30 să ajungeți și voi, vă rog!”

Mr. A nu te roagă prea multe, dar când îți spune ceva, indicat este să-l asculți. Numerele de telefon ale lui Porumbel, care mi-a fost partener de comentariu, și Lucian, colegul de la site, formate rapid – ”Băieții, plecăm mai repede! Vin să vă iau” – și pe cai! N-am avut parte de niciun radar, am schimbat puțin și traseul, 130-140 km/h, deși nu-i metru de autostradă în Botoșani. Iar la 16:40 descălecam la Vârfu Câmpului!

 Altă viață, alt aer

Cei din staff, care au participat de-a lungul timpului la meciurile de ligile superioare, mi-au spus acum ceva vreme: ”Să vezi diferență între liga a IV-a și liga a III-a”. Nu prea i-am crezut, pentru că tot prin comune sau orășele mici, pe stadioane prăfuite și depășite de situație, se joacă și meciurile din a III-a. Însă da, la nivel de organizare, e cu totul altceva.

Jandarmi, salvare, echipă de pază și protecție, teren altfel îngrădit, acces în tribună fără doze, sticle etc. Și în general o altă atmosferă, la acest joc de baraj care a trebuit organizat după rigori total diferite față de cele întâlnite în sezonul de Liga a IV-a.

În plus, ai noștri simpatici Stero, XBraker și FB, gata de acțiune. Și cum orice ”acțiune” trebuie mai întâit bine pusă la punct, gândită, totul a început cu mici, cârnăciori, sucuri și câteva berici, inspirat puse la dispoziție (contracost, of course) de un mic întreprinzător local. 

Nu mai vorbesc de faptul că la meci a fost o asistență record. Eu am estimat 5-600 de oameni, Lucian a spus că probabil mai mulți. Porumbel a tras linie: ”nu au fost la Voluntari într-un sezon de Liga 1, atâția fani cât sunt azi la Vârfu”. Mașini peste mașini, microbuze și autocare care au blocat practic împrejurimile Comunalului. De la ei, pentru că au fost destui suporteri care au însoțit echipa ieșeană în această deplasare, și o mulțime ”de-ai noștri” . Din comună, din împrejurimi și extrem de mulți din Botoșani, curioși să vadă un meci de baraj, apropiați ai echipei, dar și oameni de sport, în frunte cu secundul FC Botoșani, Andrei Patache.

Atmosferă de meci mare și record de asistență la duelul Pro Sport - ACS USV Iași

Atmosferă de meci mare și record de asistență la duelul Pro Sport – ACS USV Iași

Cosssmiiiiinnnn MATEI!

Între momentul în care cele două echipe au intrat pe teren, însoțite de tot atâția viitori fotbaliști, și primul gol al meciului, distanța a fost doar de câteva minute. Nici bine nu a fluierat centralul Cosmin Apetrei startul partidei, iar primul gol a și venit. Era minutul 2 când Cosmin Matei fructifica, fără emoții, o excelentă centrare din flanc a lui Ciornea. Explozie de bucurie în tribune, Porumbel și subsemnatul trecuți la capitolul ”răgete” de fericire și rumoare în grupul de fani ai oaspeților.

Probabil că acestor suporteri civilizați și simpatici ai ASV-ului, le-a și înghețat sângele în vine doar vreo 3 minute mai târziu. Ama a centrat din tușa stângă, iar același Matei a izbutit o nouă execuție de efect, care însă, din păcate, a nimerit doar transfersala adversarei.

Am tot reluat pe parcursul comentariului ideea că un al doilea gol marcat repede, adică un 2-0 pe tabelă din minutul 6, ar fi schimbat total dinamica acestei dispute tur de baraj. Ieșenii ar fi ales o altă abordare, obligați fiind să se deschidă mai mult. Au făcut-o, oricum, în prima repriză, în care Pro Sport a mai avut cel puțin 3 situații mari de gol versus un singur șut pe cadrul porții al trupei din Agronomie. E drept, totuși, că la pauză se putea intra la egalitate, minutele de prelungire ale reprizei întâi aducând o ratare uriașă a experimentatului Alexandru Marin, fost jucător la FC Botoșani.

Ieșenii, mai buni după pauză

Iar dacă, raportat la numărul de ocazii și la felul în care a curs jocul, putem spune că prima repriză a aparținut gazdelor, partea secundă a fost câștigată de ieșeni. Poate cu puțin noroc, însă…ce mai contează.

Din secunda 1 a transmisiei, Cristian Prisacariu – ”Porumbelul” a cărui voce o auziți, pe stadion,  la fiecare tranmisiune live a meciurilor formației FC Botoșani – mi-a spus un singur lucru: ”Atenție la Alexandru Marin. Este periculos, este tehnic și mai ales este foarte înalt”! Aici, ca să înțelegeți, Cososchi, fundașul centrl și căpitanul nostru, are undeva la 1m90. Ei bine, Marin e cu aproape un cap mai înalt!  Odată scăpat din marcaj la o fază fixă…și aia ți-a fost.

Și aia ne-a fost. Pentru că în minutul 70, pe fondul unui forcing constant al oaspeților, mai tineri și mai dispuși la efort îndelungat, apărarea noastră a cedat. Chiar din faza de care ne era frică, pentru că Alexandru Marin a reușit să fructifice unul din cele probabil peste 15 cornere pe care Iașul le-a avut la dispoziție.

După primirea golului USV a mai mențiunut o perioadă același ritm. Atacuri repetate și puține faze ofensive ale formației noastre. Ușor, ușor jocul s-a domolit, cumva cele două trupe dând impresia că sunt mulțumite cu rezultatul. Au venit însă minutele de prelungire, multe pentru am asistat și o intrare a mașinii de salvare pe teren . Iar când totul părea decis, în chiar ultimul din cele 8 minute adiționale, a picat și golul 2 al gazdelor. Cum? Tot dintr-un corner! Mingea a ajuns încă o dată la Alexandru Marin, care a trimis-o cu capul până la Sergiu  Matei, a cărui unică sarcină a fost să pună latul pentru 2-1.

Și la bine și la greu! Mesajul sponsorilor echipei, după înfrângerea din turul dublei de baraj.

Și la bine și la greu! Mesajul sponsorilor echipei, după înfrângerea din turul dublei de baraj.

Rezultat: Nedrept, spunem noi!

S-a jucat frumos și s-a jucat bine. Ieșenii, am spus, mai tineri, au reușit să imprime un ritm propriu jocului, în special după pauză. Dar raportat la numărul de ocazii, rezultatul, spunem noi, subiectivi, este nedrept. Poate o remiză la 1 ar fi fost mai justă..Iar dacă ar fi marcat Matei al doilea gol, atunci, în minutul 6…

Rămâne, însă, doar rezultatul stabilit pe teren. Succes cu 2-1 al campioanei din județul Iași, care pornește în acest moment cu prima șansă la promovare. Doar pe hârtie, totuși, pentru că această dublă nu este în niciun caz jucată. Pro Sport a demonstrat că nu-i este cu nimic inferioară echipei din Iași, demontând, în același timp, toate pronosticurile care o anunțau pierzătoare clară a barajului. Nu a fost cazul! Iar la Iași, duminică viitoare (17:30) pe Stadionul ”Emil Alexandrescu”, soarta acestei promovară se poate întoarce în favoarea noastră.

Pentru moment ne regrupăm, ne refacem moralul și forțele.

Și ne vedem duminică, la Iași!